Selv om vi drar på mange helgeturer og utflukter, er det hverdager det er flest av her. Derfor tenker jeg at det er på sin plass å fortelle litt om mandag til fredag i Buenos Aires. Jeg kommer til å skrive litt om hvordan vi bor, hvordan studiene går og hvordan byen oppleves fra en students perspektiv. Å skape seg en hverdag i en ny by er givende. En beveger seg ut av turistbobla, og følger i stedet en hverdag sammen med de lokale. På den måten får man et dypere og annerledes innblikk i byen, som jeg synes er veldig spennende. Det er en hverdag, men samtidig en strøm av nye opplevelser hver uke. Jeg tror derfor det er mye å lære av å bo på nye steder.

Hvordan bor vi?

Majoriteten av studentene bor sammen på et hostell som ligger sentralt til i Buenos Aires. Området er travelt, med kollektivlinjer til alle områder av byen rett utenfor døra. Hostellet har to kjøkken, et stort fellesområde, noen mindre fellesarealer og en takterasse. Mange deler rom med tre andre, og noen med én til to. Selv deler jeg rom med tre andre jenter og vi har det veldig hyggelig sammen. Før jeg kom var jeg spent på bosituasjonen, ettersom jeg aldri hadde delt rom med så mange før. Det har gått over all forventning. Det er veldig sosialt, og vi har rukket å bli godt kjent på kort tid. Samtidig er det alltid rom for å ha det stille på rommet, og slappe av sammen. Det er ingen som kan være sosialt påkoblet konstant. 

Det er også fullt mulig å ordne bolig selv. Det kan gi et mer selvstendig møte med byen, men samtidig kan man miste en trygghet som er god å ha, spesielt i begynnelsen. Det er klart at det har sine fordeler og ulemper å bo arrangert av Kulturstudier. Mye sosialt skjer rundt aktivitet på hostellet, men det kan fort også bli en “norsk boble”. Hvis du ønsker å bruke mest tid på å bli kjent med lokale kan det være enklere hvis du bor utenom. Uansett bosituasjon er det selvfølgelig mulig å bli kjent med folk utenom gjengen i Kulturstudier, men det kan kreve litt innsats fra deg. 

Selv om jeg trives godt på hostellet kunne jeg også vurdert å ordne bo på egenhånd hvis jeg hadde gått et til semester her. Jeg kan savne å ha mitt eget kjøkken og følelsen av et ordentlig hjem. Dessuten er hostellet lokalisert i en travel bydel. Hvis man ønsker å bo i et roligere eller hippere område, kan bydelene Palermo, San Telmo, Recoleta eller Belgrano anbefales.

Studiene

Hostellet ligger syv minutter med gåavstand fra Volta-bygningen, der Universidad Nacional de San Martin(UNSAM) har lokaler. Dit drar vi for undervisning fire ganger i uka. På torsdager tar vi tog i en times tid til UNSAMs campus utenfor byen. Der er det muligheter for å møte mange andre studenter. I tillegg har de en vegetarvennlig, billig og god kantine, som fort har blitt en torsdagstradisjon.

Uavhengig om du havner på nivå 0,1 eller 2 foregår all undervisning på spansk, som gir grunnlag for en bratt læringskurve. Unntaket er fagene latinamerikansk litteratur eller historie, som foregår på engelsk. Studentene på nivå 2 kan erstatte dette med argentinsk litteratur, der undervisningsspråket er spansk. Vi har undervisning hver dag, og flest timer fra mandag til torsdag. Litteraturfagene er seks timer i uka, mens historiefaget er fire timer. Jeg som har valgt litteratur har for eksempel tre ulike fag fra mandag til onsdag, og ett på torsdag og ett på fredag. I tillegg til en del undervisnign får vi ofte lekser som må gjøres til den neste timen. Studiene tar derfor en del tid i hverdagen, og det skal ikke underkjennes at man er i Buenos Aires som student. Som tidligere student i Norge som nærmest levde på Universitetsbiblioteket, savner jeg enkelte ganger tilgang til en ordentlig lesesal. Samtidig er det ikke like mye tid til å studere på egenhånd, ettersom vi har mye undervisning. 

Selv går jeg spanskstudiet på nivå 2, og vi fokuserer grammatikken primært på bruk av de ulike fortidsformene og konjuktiv, som oppleves veldig nyttig og relevant. Vi har seminar i grammatikk fire morgener i uka. Vi tar oss alltid tid til å snakke og øve inn det vi har lært. Lærerne mine er alle argentinske, og kommer stadig med nyttige tips til aktiviteter i byen og forteller gledelig historier fra landet. I litteraturfaget får vi noen tekster som vi må lese hver uke, og det blir satt av et seminar i uka til diskusjon av tekstene, både i grupper og i plenum. Tekstene vi leser blir satt i et kulturelt og historisk perspektiv. Slik får man også inn en del historie om Latin-Amerika gjennom litteraturfaget.

Opplevelse av byen

Det er så mye å finne på her, og fire måneder er kort tid i en så stor by. Det er vemodig at vi skal forlate byen når vi først har begynt å komme inn i hverdagen her og begynner å finne vår plass. Av god grunn har mange derfor bestemt seg for å bli i Buenos Aires et semester til i stedet for å dra til Costa Rica eller reise. Når man først har startet en hverdag her, så blir man sulten på mer. 

Utenom studiene finner folk på alt mulig, likt som i Norge. Kulturstudier arrangerer fotball for oss én gang i uka, som har vært en suksess. Det finnes også uendelig med muligheter for å dra på konsert, kino eller teater. På Cine Gaumot kan man for eksempel bare for noen få kroner se en aktuell film. Å dra på tangokurs på Café Catedral eller språkbar har også vært vellykket. En klassisk kveldsaktivitet for oss er å kjøpe is på Nicolo, en iskiosk som ligger i gata vår, og som ikke stenger før 00.30. Ryktene sier at man kan finne den beste isen i verden her i Buenos Aires. “Dulce de leche granizado” er den nye favorittsmaken, og konkurrerer faktisk med sjokoladeisen! Å oppleve nye restauranter, barer og kafeer er også en aktivitet i seg selv her. I tillegg er det nesten obligatorisk å oppleve utelivet her, som varer til neste morgen. Det er også verdt å besøke museum, som MALBA og MACBA. Ikke minst er det verdt å utnytte kultursentrene rundt omkring i byen. De er gratis, og med varierte utstillinger og tilbud.

Ved siden av den kjente Cementerio Recoleta, der Evitas grav befinner seg, kan du for eksempel finne Centro Cultural Recoleta. Her finner du et mangfoldig tilbud, med kunstutstillinger, kafé, foredrag, konserter, kino og diverse kurs innen for eksempel skriving, dans eller foto. Mer informasjon og program kan du enkelt finne på nettsiden deres. Fasaden til bygningen males om i løpet av kalenderåret, så du skal ikke se bort fra at bygningen ser helt annerledes ut hvis du besøker senteret på forskjellige tidspunkt i løpet av oppholdet ditt.

Avslutningsvis vil jeg understreke at byen også kan ha sine farer, og at det er viktig å ta forholdsregler. Det er ikke sjeldent at noen blir frastjålet mobilen sin – det blir nærmest en del av pakken når man bestemmer seg for å dra hit. Du kommer nok ikke til å angre på å ta med en ekstra, gammel mobil, hvis du har en liggende. Noen generelle tips er å holde mobilen i lomma når du går på gata, unngå å gå alene på natten, unngå områder der du kan være spesielt utsatt, vær diskré med pengene dine, pass på sekken din, osv. Dette er uvant å ta hensyn til, men man blir også vant til det. Så lenge du tar slike forholdsregler vil det gå helt fint. Det føles uansett trygt å ha Kulturstudier i ryggen hvis noe skulle skje. 

Med alle fordeler og ulemper som hører med å bo i en storby, er jeg veldig fornøyd med tilværelsen min i Buenos Aires. Det er en fantastisk by, som jeg gjerne vil komme tilbake til!