Kulturstudier betyr nye perspektiver
Norske Mia og nepalesiske Ritika studerte Freds- og konfliktstudier sammen i India denne våren. Gjennom felles studier og diskusjoner hjalp de hverandre til å tolke pensum og samfunnet rundt seg fra ulike vinkler.
Ritika Singh var en av de regionale stipendiatene som deltok på Freds- og konfliktstudiet. Etter semesteret i Puducherry vil hun ta en master i Freds- og konfliktstudier og sikte seg inn på arbeid med menneskerettighetsspørsmål. For henne var den geografiske plasseringen noe av det som gjorde studiet spesielt interessant.
- Den unike situasjonen i og utenfor «verdens største demokrati», som de maoistinspirerte Naxalite-opprørene og Indias forhold til de andre sør-asiatiske landene gjør Puducherry til et ironisk studiested for freds- og konfliktstudier. Det var også spennende å reise til et nytt land, som likevel ikke føltes så langt unna, sier hun.
Hjelp til å forstå det nye lokalsamfunnet
I tillegg til Ritika deltok stipendiater fra India og Sri Lanka på studiet sammen med studenter fra Sveits og Skandinavia.
- Det er en stor fordel å få studere sammen med studenter fra regionen. De bidrar med ekstremt god innsikt både i timene og når vi gjør feltarbeid og de har alltid kunnskap som vi ikke kan lese oss til. Den største fordelen er likevel hvordan de hjelper oss å forstå og knytte oss til lokalsamfunnet, sier Mia Strand. Før semesteret i India tok hun Kulturstudier sitt global miljøforvaltningsstudie i Ghana.
Før Ritika reiste til India jobbet hun på et radioprogram som tok opp HIV/AIDS – spørsmål og det var en av hennes kollegaer der som tipset henne om kurset. Med bakgrunn fra studier i sosialt arbeid og erfaring fra ungdomsarbeid i frivillig sektor i Nepal, hadde hun kanskje ekstra mye å bidra med i diskusjoner og feltarbeid. Men også for henne var det internasjonale samarbeidet veldig givende.
Friskt fra europeisk ståsted
- Det beste med å studere sammen med Skandinaviske studenter er selvfølgelig deres «friske» perspektiver på freds- og konfliktstudier. De ser alt fra et europeisk ståsted. Det er stadig forfriskende å se gjennom noen andres «briller», sier Ritika.
- Kurset har i det hele vært en fantastisk opplevelse. Forelesningene var virkelig stimulerende og vi leste masse. Jeg ble faktisk litt overveldet av alt pensumet. Det var så annerledes enn i Nepal. Men jeg har virkelig fått noen nye perspektiver i forhold til freds- og konflikttematikk, avslutter hun.