Hopp til hovedinnhold

"Da jeg studerte i Nepal lærte jeg at ikke alle mennesker trenger, eller ønsker, å leve samme måte som vi gjør i Vest-Europa"

Herman (20) hadde planer om å bli arkitekt, men et opphold i Nepal ble avgjørende for at han valgte en annen retning.

– Jeg gikk et semester på en folkehøyskole i Danmark høsten etter videregående. Der ble jeg kjent med en fyr som snakket om at han og en annen kompis skulle studere i Nepal med Kulturstudier etter at de var ferdige på folkehøyskolen.

Både jeg og bestekompisen min Sid syntes dette hørtes veldig spennende ut, og vi slang oss rundt og meldte oss på freds- og konfliktstudier dagen etter!

– Sid er halvt nepalsk, så det var en ekstra spennende mulighet ettersom vi kunne besøke familien hans og bli bedre kjent med stedet han kommer fra.

Jeg har selv alltid vært samfunnsengasjert og interessert i politikk, så derfor virket også det faglige aspektet veldig spennende for meg.

Er du usikker på hva du ønsker å studere og vil prøve ut noe før du låser deg til en grad? Eller har du allerede en plan, og ønsker et semester eller et år hvor du kan oppleve verden før du tar fatt på videre studier?

Gjennom Kulturstudier kan du ta studiepoeng samtidig som du utvider horisonten og får oppleve det å bo i en helt annen del av verden. I tillegg til spennende forelesninger og seminarer, lærer du å kjenne ditt nye hjemland gjennom opplevelser og utflukter:

– Ekskursjonen til Lwang village gjorde spesielt inntrykk på meg under oppholdet. Landsbyen lå ganske langt oppe i noen "hills" som de kalte det der – men som man alle andre steder ville kalt "fjell".

Veien dit var ekstremt svingete, humpete og smale, som gjorde bussturen til en opplevelse i seg selv.

– Når vi kom frem til landsbyen ble vi møtt av utrolig gjestfrie og hyggelige folk. Vi ble vist rundt og fikk se hvordan de levde. Dagene i landsbyen gikk stort sett med til å drive jordbruk og til ulike dugnadsprosjekter.

Den kvelden ble vi kjent med noen karismatiske fyrer. En av dem spilte gitar og sang Ed Sheeran-låter for oss hele kvelden. I tillegg lærte vi den lokale dansen, noe som var veldig morsomt.

På freds- og konfliktstudier lærer du om fredsbygging, hvordan konflikter oppstår, forsoning, vold og ikke-vold. Gjennom hele studier har man et særlig fokus på Sør-Asia og Nepal, historien og samfunnsforholdene i dette området.

Nå du bor i en annen del av verden over lengre tid, får du muligheten til å bli kjent med kulturen og kanskje utfordre noen av dine egne holdninger og antakelser:

– Det å bo i Nepal og bli kjent med en helt annen del av verden lærte meg at ikke alle mennesker trenger, eller ønsker, å leve på samme måte som vi gjør i Vest-Europa.

Mange i Nepal har lite materiell velstand, men de jeg møtte virket lykkelige og glade for det de hadde, selv om mange selvfølgelig også hadde håp om en bedre fremtid.

En viktig del av studentlivet er fritiden – som student i Nepal byr helgene på noe helt annet enn det du vanligvis vil oppleve i Skandinaviske studentbyer. Du har en rekke muligheter til å utfordre deg selv med nye aktiviteter og utforske studielandet ditt:

– En av langhelgene brukte jeg og en gjeng på å gå en 5-dagers fjelltur i Annapurna-fjellkjeden, det var helt fantastisk!

Vi kom opp på over 4000 meter til slutt, med en helt vill utsikt. En annen langhelg var vi i Chitwan sør i Nepal, ved grensen til India. Dette var også en helt unik opplevelse. Her er det helt flatt, jungel, og mye varmere enn i resten av Nepal.

Vi var på safari i jungelen og så masse kult, blant annet neshorn og tiger.

– Etter oppholdet i Pokhara var over dro jeg, Sid og Isak til Sør-India sammen mens vi skrev den siste eksamenen. Vi reiste oppover langs sørvestkysten i 3 uker, og dette var definitivt et høydepunkt!

Det gikk også overraskende greit å skrive oppgaven mens vi reiste, så det anbefales definitivt.

Uansett om du har planene klar for videre studier eller ikke, kan et semester med freds- og konfliktstudier komme godt med. Du får internasjonal erfaring og perspektiver som du tar med deg gjennom hele studietiden, uansett hva du skal gjøre i fremtiden.

– Semesteret i Nepal var helt fantastisk. Det har definitivt påvirket meg som person og vært viktig for videre valg jeg har tatt.

Før jeg dro til Nepal trodde jeg at jeg skulle bli arkitekt. Etter semesteret med freds- og konfliktstudier, fant jeg ut at jeg i stedet ønsket å drive med noe samfunnsvitenskapelig.

Å bli kjent med en helt annen region enn den jeg er vokst opp i, og alt det jeg lærte på studiet om konfliktløsning bidro i stor grad til at jeg søkte meg inn på studiet jeg går på nå – en bachelorgrad i internasjonale studier ved Universitetet i Oslo.

1-til-1-møte

Mød en tidligere student

Vi vet at det gjerne dukker opp mange spørsmål når man vurderer å studere i utlandet. Derfor tilbyr vi digitale og fysiske 1-til-1-møter med tidligere studenter, slik at du kan stille spørsmål og høre deres erfaringer.

Vi er ANSA-godkjent!

ANSA er samskipnaden for norske studenter i utlandet.

ANSAs godkjenningsmerke forteller deg at du kan være trygg på at vi gir deg tilstrekkelig, korrekt informasjon om studiene.

Kulturstudier på Tiktok
Kulturstudier Instagram

Nysgjerrig på hvordan det er å studere i utlandet?

Følg Kulturstudier

Få et innblikk i studentenes opplevelser i de ulike studielandene! Hvert semester tar studentene over kontoen vår på TikTok og Instagram.

Ta testen

Hva og hvor bør du studere?

Finn det perfekte studiet basert på det som er viktig for deg.

Kom i gang

Søk studieplass

Klar for å se verden? Send inn en uforpliktende søknad, så tar vi kontakt med deg og hjelper deg på veien videre.