
"Jeg er så takknemlig for at jeg fikk bli kjent med menneskene, kulturen og historien til Nepal"
– Jeg hadde alltid hatt en tanke om at jeg ønsket å reise og lære mer om kulturer i andre deler av verden etter videregående. Jeg hadde bare ikke bestemt meg for hvor jeg skulle reise eller hva turen skulle innebære.

Vil du lære mer om hvordan konflikter oppstår mellom individer, grupper eller nasjoner – og hvordan man kan jobbe med forebygging, fred og forsoning? I Pokhara, Nepal tilbyr Kulturstudier det spennende studiet freds- og konfliktstudier.
Her forteller Iris (20) om sin studietid i det vakre og sammensatte landet:
– Da jeg fikk høre om freds- og konfliktstudier i Nepal av en venninne, følte jeg at det passet perfekt, med både faglig innhold og reise i ett.

– Jeg sa at jeg ville reise med henne, og dagen etter hadde vi begge søkt om å studere i Nepal.
Jeg visste veldig lite om landet før jeg dro, men er i ettertid så takknemlig for at jeg fikk bli kjent med menneskene, kulturen og historien til både byen Pokhara og landet Nepal.

I Nepal finnes det mye å utforske utover den koselige studiebyen Pokhara. I nærheten finner du en rekke små, koselige landsbyer, litt lenger unna venter nasjonalparker og storbyen Katmandu, og rett utenfor døra kan du ta fatt på fantastiske fjellturer:
– I løpet av de ti ukene vi bodde i Pokhara var vi på flere utflukter, noen planlagt gjennom Kulturstudier og andre arrangert av studentene.
Det var den første utflukten i regi av Kulturstudier som gjorde mest inntrykk. Vi besøkte den lille landsbyen Lwang, som ligger i fjellsiden med sine mange nydelige små hus og ulike dyr.

– Her fikk vi oppleve tradisjonell nepalsk dans, og fikk være med på grilling sammen med innbyggerne i landsbyen. Jeg valgte å bli en natt ekstra, for jeg følte meg så ivaretatt av familien vi bodde hos.
Jeg følte at jeg fikk et mye bedre inntrykk av hvordan de fleste bor i Nepal, enn det som er mulig å få fra å kun oppholde seg i studiebyen Pokhara.
I Lwang ble vi også kjent med andre unge fra Nepal, som pleide å komme til fjelllandsbyene på helgeturer. Det var også i Lwang at jeg fikk se Nepals kjente hvite fjelltopper for første gang.

– Jeg vil definitivt anbefale å sette av minst en helg, eller gjerne fem hele dager til en fjelltur. Vi dro til Annapurna Basecamp i leseuka, en uke midt i semesteret hvor man ikke har noen forelesninger.
Annapurna er et av 8000-metersfjellene, og basecampen ligger på litt over 4000 meter.
Jeg hadde ikke gjennomført mange fjellturer før, og var veldig takknemlig for at jeg ble med på denne turen, når jeg først var i et land som Nepal, som er kjent for sine vakre fjellandskap.
Les mer om Annapurna

- Nepal og Sri Lanka
- Studentblogg
Vår reise til praktfulle Annapurna basecamp
– Det var en naturopplevelse som ikke kan sammenlignes med noe jeg har vært med på tidligere.
Vi sov i ulike hytter på veien opp, og møtte masse spennende mennesker på turen – blant annet de utrolige sherpaene som bærer store bagger oppover fjellet, noen ganger bare i slippers, mens vi peste oss oppover.
Man kan også gå kortere turer, som til for eksempel Australian Basecamp, som kan gjennomføres på bare en dag samtidig som du får nyte synet av de nydelige fjellene.

– Jeg vil også anbefale kommende studenter å prøve rafting og ta en tur til Chitwan nasjonalpark, hvor man kan dra på safari. Det er virkelig verdt en tur for å få litt avbrekk fra byen og ikke minst se ulike eksotiske dyr.
I tillegg vil jeg absolutt anbefale å reise videre etter forelesningene er ferdig! Jeg og noen andre reiste til India for å skrive eksamen.
Etterpå reiste jeg på backpacking i Sri Lanka og deretter i Vietnam – mamma og pappa lurte på om jeg aldri skulle komme hjem.
Fra høsten 2025 får alle studenter på freds- og konfliktstudier et to ukers opphold på Sri Lankas sørvestkyst i eksamensperioden inkludert i studiegebyret.
Vi organiserer overnatting rett ved stranda, hvor du kan du nyte rolige og naturskjønne opplevelser mens du jobber med din individuelle eksamen og planlegger reiseruta videre.

– Fred og konflikt som tema var utrolig spennende.
Tiden i Nepal var absolutt med på å skape en interesse hos meg for å lære mer om det internasjonale samfunnet og det politiske verdensbildet.
Jeg reiste til Nepal uten å helt vite hva, eller om, jeg skulle studere neste høst, men kom hjem og søkte meg inn på en bachelor i internasjonale studier, som er studieprogrammet jeg går på nå.

Studiet har et gjennomgående fokus på å koble teorien fra pensumbøker og forelesninger opp mot praktiske erfaringer fra nærområdet.
Kulturstudier har et bredt kontaktnettverk som gjør at studentene får muligheten til å bli bedre kjent med organisasjoner, enkeltpersoner og institusjoner som arbeider med problemstillingene man lærer om på studiet:
– Jeg synes også at Kulturstudier la godt til rette for at vi skulle få muligheten til å komme i kontakt med ulike organisasjoner, og få bidra til å jobbe frivillig selv. Vi besøkte blant annet en barneskole og snakket med barna om tabu rundt menstruasjon.

– Oppholdet i Nepal åpnet øynene mine for kulturforskjeller på godt og vondt. Jeg lærte utrolig mye om kvinners rettigheter i Sørøst-Asia, spesielt i Nepal, men også i landene rundt.
Jeg hadde hørt litt om kvinners situasjon i regionen fra før av, men det var noe helt annet å selv snakke med kvinner som fortalte sine egne historier. Det gjorde veldig inntrykk på meg, og jeg ville ikke ha vært det foruten.

– Jeg ville virkelig anbefale alle å ta et semester i Nepal. Man får venner for livet og minner man aldri vil glemme.
Det kan føles litt skummelt før man reiser – men plutselig står du der, og etterhvert vil Pokhara føles som hjemme for deg også!